Wat is Power Quality Analysis?

In een ideaal 3-fase energiesysteem zijn de spanningen van nominale waarde en frequentie in balans en hebben een perfecte sinusvormige golfvorm.  Bij gelijke belasting is de nul-stroom ook nul ampère.

Elke verstoring van één van de parameters (grootte, frequentie, golfvorm, dips, of symmetrie) wordt geclassificeerd als een Power Quality probleem. Met behulp van Power Quality Analysis kunnen deze onvolkomenheden geïdentificeerd worden.

Waarom Power Quality Analysis onderzoek?

Power Quality problemen zijn een belangrijke oorzaak van ongeplande downtime, storingen in apparatuur en defecte equipment. Onverklaarbare storingen of problemen in de elektrische installatie zijn vaak een gevolg zijn van een slechte spannings- en stroomkwaliteit.

Het doel van Power Quality Analysis is om met behulp van een power-quality analyzer  de kwaliteit van het voedingsnet en de stromen te analyseren. De gemeten afwijkingen worden meestal in de eigen installatie(s) opgewekt door allerlei equipment en zorgt voor een percentage reactieve stromen, welke ongewenste resultaten oplevert. Daarnaast kan deze stroom, afhankelijk van het net,  invloed krijgen op de spanning. Deze spanning wordt op zijn beurt weer aangeboden aan de equipment, wat zeer negatieve invloed heeft op de levensduur, productiviteit en betrouwbaarheid.

Het uitvoeren van een Power Quality Analysis onderzoek op periodieke basis draagt bij aan het verhogen van de betrouwbaarheid, de kwaliteit, de beschikbaarheid en de veiligheid van de productie installaties.

Wat zijn veel voorkomende Power Quality problemen?

  • Flikkerende / knipperende verlichting
  • Transformator issues zoals extra geluidproductie, extra opwarming of voortijdige uitval
  • Oververhitting van de nul-geleider in panelen en verdeelinrichtingen
  • Defecte printplaten in VSD’s, PLC’s, industriële PC’s
  • Vroegtijdige motorstoringen
  • Onverwachts uitschakelen van beveiligingen, apparatuur en ander elektrisch materieel
  • Slechte netwerk communicatie